Blog

image

Raka Ljutovac - Prvi čovek koji je oborio avion

Specijalna jedinica Vojske Kraljevine Srbije je 30. septembra 1915. branila Kragujevac sa Metinog brda. Među njima je bio i Radoje Raka Ljutovac iz sela Poljna kod Trstenika. Tri neprijateljska aviona približavala su se iz pravca Lapova.

Opširnije
image

Vasa Čarapić - Neustrašivi zmaj od Avale

Vasilije Vasa Čarapić, poznat i kao Zmaj od Avale, bio je jedan od najistaknutijih boraca i junaka u ustanku protiv dahija. Ovaj znameniti vojskovođa rođen je 1770. godine u Belom Potoku ispod Avale, a poginuo je 12. decembra 1806. godine.

Opširnije
image

Ko su počasni građani Beograda

Ova ‘’titula’’ zvanično je ustanovljena 19. jula 1954. godine, iako je pre toga bila dodeljena dvema osobama. Naime, prvi čovek koji je dobio ovo zvanje bio je komadant JNA, Peko Dapčevic (1945) a dve godine kasnije i Josip Broz.

Opširnije
image

Državna i Nacionalna zastava Srbije

Činjenica sa kojom je mali broj ljudi upoznat je da postoje dve zastave Srbije - državna i narodna. Državna zastava je horizontalna trobojka, sa crvenim, plavim i belim poljem koja su iste visine, a preko svega se nalazi se mali grb.

Opširnije
image

Kratka priča o Banovom brdu

Banovo brdo danas predstavlja urbani deo Beograda, koji se nalazi na opštini Čukarica. Mnogi će reći da je ovaj deo Beograda, grad za sebe, a mi ćemo vas malo upoznati sa istorijom ovog beogradskog naselja.

Opširnije
image

Ko je bila krčmarica Mara iz narodnih pesama?

Naša priča počinje sredinom 14. veka i smeštena je u selu Krčmar. U ovom mestu živela je prema legendi, krčmarica Mara, koja je važila za jednu od najlepših žena ovog kraja. Nasred sela nalazila se Krčma, koju je posećivao i Kraljević Marko.

Opširnije
image

Beograd i njegov prvi bratski grad

Nije retkost da veliki gradovi stvaraju bratske odnose sa nekim drugim gradovima. Beogradu pobratimljeni gradovi su između ostalog Beč, Čikago, Krf ali da li znate koji grad je prvi, još davne 1957 sklopio bratski odnos sa Beogradom?

Opširnije
image

Prva evropska kafana u srcu Beograda

Verovatno ste čuli da je prva kafana na svetu otvorena u tadašnjem Carigradu 1475. godine ali ono što je mnogo zanimljivije je činjenica da je samo 47 godina kasnije prva kafana došla i u Evropu i to verovali ili ne baš u Beograd!

Opširnije
image

Priča o najmanjem beogradskom mostu

Stari Savski most, dužine 430 metara je najmanji beogradski most, koji pored drumskog služi i za tramvajski saobraćaj. Sagrađen je za vreme okupacije Srbije u Drugom svetskom ratu, 1942. godine nakon rušenja tada jedinog savskog mosta.

Opširnije